De Handbalvereniging Margraten is opgericht in 1974. De eerste aanzet werd gegeven op 23 mei 1974 (Hemelvaartsdag) bij de opening van café Op der Din in Termaar. De initiatiefnemers waren Lou Wijngaard en Huub Senden (die zelfs tot op heden actief is voor de vereniging)In september van datzelfde jaar wordt er begonnen met trainen. Trainingen en wedstrijden vonden plaats op het door de gemeente aangelegde verharde handbalveld naast de gymzaal. In de wintermaanden werd er getraind in de gymzaal   en   het Gemeenschapshuis van Margraten. Later werd er ook getraind in de gymzalen van Berg en Terblijt, Cadier en Keer en Gulpen. Voordat er in Margraten een sporthal kwam (1982) werd er, hoofdzakelijk door de senioren teams, ook getraind in de sporthallen in Gulpen, Hulsberg en Valkenburg.

Onderstaand overzicht van de hele historie, in 3 delen.

Deel 1 (1974-1999)

Deel 2 (1999-2009)